Vysoký obsah luteinu – 2x více než běžné odrůdy
A
Kvalita zrna | |
Jakost | A |
obsah N látek v % | 14,2 |
objem hmotnost | 817 |
sedim.test Zeleny (ml) | 63 |
číslo poklesu | 327 |
Agronomická data | |
ranost | poloraná |
délka rostlin | 89 |
odolnost poléhání | 8 |
K obilní předplodině | vhodná |
výsevek (MKS/ha) | 3,5-4,5 |
potřeba morforegulátoru | dle způsobu vedení |
Odolnost chorobám | |
padlí travní list | dobrá |
padlí travní klas | vyšší |
braničnatka list | dobrá |
braničnatka klas | vyšší |
rez pšeničná | vyšší |
fusarium klas | vyšší |
PEXESO – high lutein wheat
The alternative spring wheat with health benefits, classed in A quality
Unique attribute offering 2x the Lutein levels than any other commercial wheat
High in Lutein and Zeaxanthin in baking products
The high level of lutein provides added value as a feed variety for use within poultry rations as well as a major health benefits. Produces an ascetically pleasing, yellower yolk and increase hardness of shell (5-8%) – likely to see less breakage on farm, in transit and on the shops shelves.
Tab. 1. Egg production- content of Lutein and Zeaxantin in dry yolk (Institute of Animal Science Prague – Uhříněves)
Diet wheat | TERCIE | PEXESO |
Lutein (mg/kg) | 1,78 | 5,80 |
Zeaxantin (mg/kg) | 1,27 | 4,13 |
Major Health Benefit to Human Vision – increased Lutein in products with Pexeso could help prevention of Macular Degeneration.
Breeder: SELGEN, a.s., Kolodějská 24, 250 84 Sibřina, Czech Republic
+420 702 251 092, selgen@selgen.cz
© 2022, Selgen a.s. – všechna práva vyhrazena. Mapa stránek Zásady Cookies